SEMO Zelí hlávkové - kruhárenské POUROVO POZDNÍ
Související produkty
Detailní popis produktu
Zelí hlávkové: POUROVO POZDNÍ * (Brassica oleracea L. convar. capitata(L)Alef. / Kapusta hlávková)
Velké, kulovité, tmavězelené hlávky s fialovým nádechem vnějších listů a středním ojíněním. Je pevné, dobře uzavřené. Výnosná osvědčená pozdní odrůda kruhárenského zelí. Z hustšího sponu narůstají kvalitní menší hlávky pro přímý konzum. Ze 100 m2 lze sklidit 800 - 1000 kg zelí.
Hlávkové zelí se svým složením nijak výrazně neliší od ostatních druhů zeleniny. Devět desetin hmotnosti čerstvého zelí je nitrobuněčná voda. Zbývajících 10 % sušiny je tvořeno sacharidy (5 g), vlákninou (3 g), bílkovinami (1,5 g), tuky, organickými kyselinami, minerálními látkami, stopovými prvky a vitamíny. Výsledná energetická hodnota zelí je velmi nízká a to pouhých 20 - 25 kcal ve 100 g. Rozdíly ve složení bílého a červeného zelí nejsou velké. Zelí obsahuje mnoho rostlinných sloučenin, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka. Za zmínku stojí třeba sulforafan což je látka, která má potvrzené protinádorové účinky.Zelí nebo šťáva z něj vykazuje celou řadu dalších pozitivních účinků. Celkově je však zelí velmi vhodnou potravinou pro nemocné s vysokým krevním tlakem a srdečně cévními chorobami. Významný je obsah vitamínu C, obzvláště v kysaném zelí.
Hlávkové zelí vyžaduje úrodné půdy s dobrou zásobou živin a vysokou vododržností. Pro rané odrůdy volíme lehčí půdy, pro zelí pozdní a skladovatelné půdy těžší, s pH v rozmezí 6 - 7. Zelí zařazujeme do první tratě. Rané odrůdy pěstujeme z předpěstované sadby, pozdní můžeme vysévat také přímo na stanoviště. V průběhu vegetace zajišťujeme pravidelné zásobování vodou. Sklízíme ručně, skladujeme při teplotě 1 - 2°C a vysoké vlhkosti vzduchu (95%).
Vegetační doba je 170 - 190 dní od výsevu do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev - IV.-V
.• výsadba - V.
• do sponu - 60 x 60 cm
• sklizeň - X.-XI.
Ošetřeno proti chorobám: ANO
Moř./mor.: Thiram Granuflo
Učinná látka: Thiram
Dávkování: po špetkách do záhonů
Postup při skladování hlávkového zelí:
Hlávkové zelí sklízíme pečlivě s několika vnějšími krycími listy, aby se hlávky nepomačkaly. Pro skladování je optimální teplota 1 až 2°C a vysoká vlhkost vzduchu (95 %). Ideálním prostředím pro delší skladování je chladný a dobře větraný sklep. Hlávkové zelí můžeme vedle sklepních prostor uskladnit také v pařeništi nebo zazimovací jámě a to tak, že jej ukládáme s kořenovými baly, které zahrneme zemí. Pařeniště nebo jámu přikryjeme prkny a v případě mrazů balíky lisované slámy, listím nebo polystyrénovými deskami. Před založením je však třeba odlomit velké krajní listy. Takto uskladněné hlávkové zelí vydrží i několik měsíců (záleží na dané odrůdě).
Balení: 0,6 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.