SEMO Salát hlávkový - letní, polní "ledový" PRAŽAN
Související produkty
Detailní popis produktu
Salát hlávkový: PRAŽAN ** (Lactuca sativa var. capitata / Šalát siaty)
Ledový salát s vysokou odolností k vybíhání. Hlávka je kulovitá až ploše kulovitá, dobře uzavřená, hustá, se žlutozelenými lesklými krycími listy, křehká a šťavnatá o hmotnosti 500 - 1000 g. Je vhodný k výsevu od března do května, ke sklizni od července do září. Snáší letní sušší podmínky.
Hlávkový salát má skvělou chuť, vysokou biologickou hodnotu a je snadno stravitelný. Salát s červenými listy obsahuje významné množství karotenu, což mu dodává schopnost působit preventivně proti rakovině kůže, kterou může způsobit nadměrné opalování. Na proti tomu zelené odrůdy obsahují hodně hořčíku, který je součástí zeleného listového barviva chlorofylu. Salát působí protizánětlivě, z výtažků se připravují roztoky k ošetření spálenin sluncem a zhrublé pokožky. Salát hlávkový má mnoho dalších léčebných účinků.
Z pěstitelského hlediska vyžaduje salát dobrou, dostatečně vzdušnou půdu druhé trati. Je náročný na zásobení živinami v okamžitě přijatelné formě. Doporučují se osluněné polohy. Při výsevu přímo na záhon se semena vysévají mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny se po vzejití vyjednotí. Pro předpěstování sadby se semena vysévají mělce do truhlíků a ve stadiu tvorby pravých listů se pak rostlinky pikýrují do sponu 4 x 4 cm. Teploty ve dne je třeba udržovat v rozmezí 16 - 20 °C, v noci 4 - 6 °C. Při 4 - 6 pravých listech se mělce vysazuje na záhon tak, aby nedošlo k zahrnutí srdéčka rostliny. Zavlaha se provádí pravidelně menšími dávkami vody.
Vegetační doba je 90 - 100 dní od výsadby do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev - III.-VI.
• do sponu - 30 x 30 cm
• sklizeň - VII.-IX.
Ošetřeno proti chorobám: NE
Dávkování: po špetkách do záhonů
Postup při skladování hlávkového salátu:
Hlávkový salát není vhodný na klasické skladování. Je výhodnější postupné vysévání jednotlivých odrůd a následná postupná sklizeň. Jeho trvanlivost však lze prodloužit několika způsoby. Jeden z nich je rozebrání listů, které se poté vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v lednici. Tímto způsobem lze hlávkový salát uchovat až jeden týden. Dalším způsobem je postupné odebírání listů z odřezané hlávky umístěné v mělké míse s vodou na chladném a tmavém místě. Tento způsob uchová salát na cca 12 - 24 hodin v požadované kvalitě. Je třeba dodat, že délka skladování u tohoto druhu zeleniny také závisí na odrůdě.
Balení: 0,6 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.