SEMO Ředkev setá - JAPANA
Související produkty
Detailní popis produktu
Ředkev setá: JAPANA *** (Raphanus sativus L.var. Major / Reďkev siata)
První česká odrůda typu DAIKON. Kořeny jsou válcovité, až 40 cm dlouhé, bílé. Dužnina je jemná, šťavnatá a kompaktní. Netrpí sklonem k houbovatění. Má intenzivní růst a krátkou vegetační dobu. Vzhledem k dlouhým kořenům vyžaduje lehčí, hluboce a dokonale zpracovanou půdu. V červenci - srpnu vyséváme špetky do hnízd 50 x 30 cm, po vzejití vyjednotíme na jednu rostlinu. Dobře se skladuje po celou zimu.
Ředkev obsahuje vitamin C, řadu minerálních látek, ve vysokém zastoupení např. železo, draslík, sodík, hořčík, vápník. Dále obsahuje silice a fytoncidní látky, které se cení v době zimních infekcí. Je velmi vhodná pro všechny ty, kteří trpí nedostatečnou funkcí jater a následnými bolestmi hlavy, zvýšenou únavou, páchnoucím dechem, trávicími obtížemi, nažloutlým zbarvením očního bělma či jazyka. Šťáva z ředkví má žlučopudné účinky, působí proti katarům horních cest dýchacích, astmatu, plynatosti střev, příznivě působí na střevní flóru a močopudně. Ředkev se nedoporučuje osobám, které trpí záněty střev, jater, žlučníku, vředy a glomerulonefritidou a vzhledem k obsahu purinů také dnou.
Ředkev se pěstuje jako jednoletá zelenina. Nejlépe se jí daří pěstovat v lehčích, humózních, písčitohlinitých půdách, které udržují dostatek vláhy. Těžké a kyselé půdy jsou zcela nevhodné. Bulvy ředkve z takovýchto půd jsou pak ostré, palčivé chuti. Sucho a vysoké teploty zhoršují jakost a způsobují vykvétání. Ředkev se nedoporučuje zařazovat po košťálovinách nebo druzích z čeledě brukvovitých. Nesnáší přímé organické hnojení. Není náročná na teplo, může se pěstovat i v chladných polohách. Kořenová část má různě zbarvený povrch - bíle, žlutě, karmínově nebo temně hnědočerně až černě.
Vegetační doba je 85 - 90 dní od výsevu do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev - VII.-VIII.
• do sponu - 50 x 40 cm
• sklizeň - X.-XI.
Ošetřeno proti houbovým chorobám: NE
Dávkování: vyséváme ve špetkách do hnízd a jednotíme
Postup při skladování ředkve:
Ředkve ke skladování by měly mít průměr od pěti do osmi centimetrů, menší je lepší ihned zpracovat. Ředkev zbavenou nati, neomytou, důkladně oschlou rozložíme do beden (poslouží i kbelík) mezi vrstvy vlhkého (nikoli mokrého) písku nebo pilin. Optimální teplota pro uskladnění je kolem 4 °C. Písek vytváří ideální prostředí, sám o sobě však nestačí: bedýnku s ním a zeleninou musíme umístit do pařeniště či do sklepa. V tmavém sklepě, založená do písku či pilin, vydrží ředkev i půl roku. Není-li k dispozici vhodný sklep, lze také využít pařeniště kde se může ředkev založit přímo do země, zakrýt textilií a zasypat listím. Vyvážíme-li zeminu z pařníku, pak se dají naskládat bedny se zeleninou v písku na dno vyvezeného pařeniště, přikrýt netkanou textilií a vrstvou listí. Všechno, co uskladňujeme, musíme čas od času prohlédnout tzn. i ve vlhkém sklepě písek vysychá a s ním také uskladněná zelenina. Občas je tedy na místě písek pokropit.
Balení: 4 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.