MoravoSeed Rozmarýn lékařský
Související produkty
Detailní popis produktu
Rozmarýn lékařský ( Rosmarinus officinalis )
Nať sklízíme po celý rok, působí proti vyčerpání, slabosti a posiluje krevní oběh. Mladé výhonky používáme do pokrmů. Rostliny pěstujeme v kontejnerech, které necháme v chladné a světlé místnosti přezimovat.
Rozmarýn se používá jako léčivo při revmatických onemocněních, trávicích obtížích, žlučníkových a žaludečních poruchách a na povzbuzení krevního oběhu. V přírodní medicíně ho využívají zejména při tzv.. ženských chorobách. Větvičky čerstvého rozmarýnu používáme dodnes na osvěžení vzduchu v místnostech. Listy rostlinky obsahují silice, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, triterpenové kyseliny a alkaloidy. Směsí rozmarýnu lze ochucovat maso, hlavně zvěřinu a skopové. Je součástí různých kořeninových směsí.
Pěstujeme ho ze semen na slunečném stanovišti v půdě bohaté na vápník. Na záhon vysazujeme předpěstované rostlinky rozmarýnu až v průběhu května - června. Má rád slunné stanoviště, toleruje ale i stín, daří se mu v dobře propustné a spíše chudší, dobře odvodněné, ale dostatečně vlhké půdě s pH mezi 6 a 7. Potřebuje chránit před prudkým větrem. I když je rozmarýn vytrvalý, trpí na velký chlad. Proto je nutné bylinku v nádobě na podzim přenést z balkonu do chladnější, ale bezmrazé místnosti. Pokud jej pěstujeme venku na zahrádce, přikryjeme jej netkanou textilií. V zimě může dojít k poškození při zatížení těžkým sněhem. Při pěstování doma ve vytápěné místnosti nemusíme zalévat, použijeme rozprašovač, příliš suchý vzduch bylince škodí.
Přehled doby výsevu a sklizně:
• výsev do skleníku - III. - IV.
• výsev na záhon - IV. - VI.
• výsadba na záhon - V.
• do sponu - 30 x 15 cm
• sklizeň - VII. - IX.
Postup při skladování rozmarýnu lékařského:
Rozmarýn můžeme sklízet celý rok. Sbíráme vrcholky rozmarýnu, které později sušíme. Větvičky rozmarýnu uchováme na chladném, suchém místě. Rozmarýn můžeme také zmrazit a skladovat v mrazáku, uchovat v octě nebo použít k ochucení oleje a výborného másla.
Balení: 0,1 g
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.